Indexatie

Indexatie is het jaarlijks met een bepaald percentage aanpassen van de tarieven aan het gewijzigd kostenpeil. 

Voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) en Wet Langdurige Zorg (WLZ) worden jaarlijks indexatiepercentages vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): de zogenaamde Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA) en het prijsindexcijfer particuliere consumptie (PPC).

Jeugdwet en Wmo

Voor de Wmo en de Jeugdwet bestaat er geen apart landelijk indexeringspercentage. Het rijk gebruikt het OVA-percentage om de tarieven in de Zvw en de Wlz te indexeren. Aangezien zorgaanbieders vaak zorg in meerdere zorgdomeinen leveren, is het voor hen van belang dat de tarieven in de verschillende zorgdomeinen zoveel mogelijk op dezelfde manier worden geïndexeerd. Het OVA-percentage is de afgelopen jaren gebruikt als grondslag voor de kostenstijgingen bij het bepalen van het accres in het gemeentefonds.

Contractstandaard

In lijn met de hierover opgenomen bepaling in de op 2 december 2022 door de ALV-VNG algemeen verbindend verklaarde Contractstandaarden Jeugd (voor Wmo zijn deze in ontwikkeling) adviseert de VNG de gemeenten daarom ook voor de Jeugdwet en de Wmo de OVA-systematiek te volgen.

Let op

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt over doorvertaling van de OVA door verzekeraars in de tarieven. Verder is de OVA een richtinggevende indicator voor werkgevers bij het sluiten van cao’s. Immers, cao-afspraken die de OVA overstijgen, worden niet gedekt vanuit indexatieafspraken waarin de OVA als uitgangspunt is genomen. Voor OVA-overstijgende afspraken moeten werkgevers (en dus ook gemeenten) zelf dekking vinden, of moeten aparte afspraken met het rijk worden gemaakt.

Lees meer over de indexering van jeugdzorgkosten op de website van de VNG.