JA Magazine

Editie 12

Openheid en kostenbewustzijn

Jeugdhulp- en onderwijsinstelling Elker dreigde drie jaar geleden door financiële problemen failliet te gaan. Bestuurder Ina Huesken vertelt hoe de organisatie er weer financieel bovenop is gekomen.

Lees het praktijkvoorbeeld van Elker

Een spiegel voorhouden

Met de komst van een vierde financieel toezichthouder is Team Toezicht van de Jeugdautoriteit klaar voor een nieuwe, meer proactieve rol in het domein jeugdzorg. Toezichthouders Job de Boer en Annika Rijke vertellen hoe die rol er in de praktijk uitziet.

Lees het interview met Team Toezicht

Lastige gesprekken voeren

"Uiteindelijk is toezichthouden en besturen niet het opstellen of volgen van regels", schrijft Kees van Nieuwamerongen, directeur a.i. van de Jeugdautoriteit, in zijn column. "Het is de bereidheid om soms lastige gesprekken te voeren. Gesprekken over geld, personeel, aansturing en vertrouwen."

Lees de column

"En nu de schouders eronder"

De Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 betekent werk aan de winkel voor het rijk, jeugdhulpinstellingen en gemeenten. JA Magazine vraagt Reinier Lagerwerf, MT-lid Jeugd en Kansengelijkheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), naar de uitdagingen in de jeugdzorg.

Lees het interview met Reinier Lagerwerf

Nieuws

De Jeugdautoriteit organiseert twee webinars: een webinar over reële tarieven in de jeugdzorg en de AMvB, en een webinar over hoofd- en onderaannemerschap in het jeugddomein.

En verder: het samengaan van de Jeugdautoriteit en Nederlandse Zorgautoriteit is een stap dichterbij, nu de Ministerraad akkoord is met het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’. 

Naar het nieuwsoverzicht