JA Magazine

Editie 13, December 2023

De vrijblijvendheid voorbij

"We kunnen de controle op ons jeugdstelsel alleen uitvoeren als gemeenten, regio’s en aanbieders allemaal meewerken", schrijft staatssecretaris Van Ooijen in zijn column voor JA Magazine. "De vrijblijvendheid is voorbij."

Lees de column

Beeld: ©Rijksoverheid

Een lastige combinatie

Zorginstellingen die behalve jeugdhulp ook andere zorg aanbieden, hebben vaak geen goed inzicht in de financiële resultaten van hun jeugdzorgactiviteiten, blijkt uit onderzoek van de Jeugdautoritieit en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bestuurder Jozien Snijders van jeugdhulpaanbieder Youz vertelt waar zij (als onderdeel van de Parnassia Groep) tegenaan loopt.

Lees het artikel

Beeld: ©NZa / Jeugdautoriteit

Voor de rechter

Onenigheid over de tarieven voor jeugdhulp hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat een flink aantal jeugdzorgaanbieders en gemeenten tegenover elkaar stonden in de rechtbank. Hoe eindigen dit soort zaken meestal? En wat betekent het voor de continuïteit van de zorg? 

Lees het artikel

Beeld: ©Jeugdautoriteit

Leren van andere zorgstelsels

"Gecombineerde aanbieders blijken veel liever zaken te doen met zorgkantoren en verzekeraars dan met gemeenten", schrijft Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit, in zijn column. "Zorgkantoren en verzekeraars zijn veel minder politiek, de kennis van zaken is groter en de administratieve lasten zijn er veel minder."

Lees de column

Beeld: ©Jeugdautoriteit

Nieuws

De Jeugdautoriteit organiseerde onlangs twee webinars: over hoofd- en onderaannemerschap en over reële tarieven in de jeugdzorg. Beide webinars zijn nu terug te kijken.

Lees verder onze nieuwsberichten over het rapport 'Financiering jeugdzorg bij combinatie-instellingen' en het rapport 'Hoofd- en onderaannemerschap in de jeugdhulpsector'.

Bekijk het nieuwsoverzicht