JA Magazine

Maart 2024

Thema: Personeelstekorten

Jeugdzorg Nederland en FNV Jeugdzorg over personeelstekorten

Het personeelstekort in de jeugdzorg neemt toe, met risico’s voor de continuïteit van zorg. Wat is hieraan te doen? We vragen het aan Ronnie van Diemen, bestuursvoorzitter van Jeugdzorg Nederland, en Maaike van der Aar, landelijk bestuurder FNV Jeugdzorg.

Lees het dubbelinterview

Beter inzicht in de arbeidsmarkt

De Jeugdautoriteit doet onderzoek naar arbeidsmarkttekorten in de jeugdzorg. Hoe groot is dit probleem? En wat voor effect hebben personeelstekorten op de continuïteit van de jeugdzorg? Onderzoekers Marion Herben en Jan Kik vertellen er meer over.

Lees het artikel

Column: Noodzakelijke data

Column van Jeugdautoriteit-directeur Kees van Nieuwamerongen over data. Waarom is data zo belangrijk voor de continuïteit van jeugdzorg? En aan de andere kant: waarom moet je ook voorzichtig zijn met het gebruik van data?

Lees de column

Beeld: ©Jeugdautoriteit

Praktijkvoorbeeld: Combinatie Jeugdzorg

Het Brabantse Combinatie Jeugdzorg kampte over 2022 met een verlies van maar liefst zes miljoen euro (exclusief bijzonder baten en lasten). Ook was de relatie met de twee opdrachtgevende regio’s verre van optimaal. Inmiddels is de jeugdhulpaanbieder bijna uit de rode cijfers, mede dankzij de goede samenwerking met de regio’s. Hoe kreeg men dit voor elkaar? 

Lees het praktijkvoorbeeld

Beeld: ©Marieke Zentjens

Nieuws

Lees het laatste nieuws van de Jeugdautoriteit, zoals over het webinar 'Rode draden in kostprijsonderzoeken' op 23 mei, de analyses ‘Financiële ontwikkelingen in de jeugdhulpsector’ en de impactanalyse ‘Nieuwe cao jeugdzorg’ (die binnenkort verschijnen), de Monitor JeugdzorgPlus en ons Jaarplan 2024.

Bekijk het nieuws