Interview

Diana Boender, financieel adviseur bij de Jeugdautoriteit

Beeld: ©Jeugdautoriteit

“Je moet wel van dynamiek houden om dit werk te doen. Van tevoren lijkt mijn werkweek vaak behoorlijk leeg, maar er komen altijd veel spoedafspraken binnen. Denk aan videobellen met een bestuurder van een jeugdzorginstelling, of een toelichting geven tijdens een raadsvergadering van een gemeente. En kenmerkend voor casuïstiek rond financiële problemen in de jeugdzorg: je krijgt de stukken meestal laat binnen. Het is veel schakelen. Elke dag is anders. Die afwisseling vind ik heerlijk.

Wij financieel adviseurs bij de Jeugdautoriteit vergelijken onszelf vaak met de brandweer. We rukken uit wanneer de zorg voor jeugdigen in gevaar komt, als gevolg van financiële problemen bij jeugdzorgaanbieders. Je zou denken dat wij heel erg op de cijfers zitten, maar een groot deel van ons werk draait om bestuurlijke sensitiviteit. Het is veel bemiddelen en werken aan het herstel van vertrouwen, tussen zorginstellingen en gemeenten en tussen gemeenten onderling.

De afgelopen jaren zijn wij nog professioneler gaan werken. We hebben een vast draaiboek met verschillende treden. Hoe hoger de trede waarop we een jeugdzorgorganisatie indelen, hoe nijpender de situaties is en hoe intensiever het hersteltraject. Vaak is er een herstelplan nodig, waarbij de bedrijfsvoering op orde moet worden gebracht. Dat plan moet passen binnen de visie van de gemeenten die de zorg betalen. Het zijn vaak langdurige trajecten, waarbij de cultuur van een organisatie verandert. 

"Door onze onafhankelijke rol krijgen we veel voor elkaar."

Door onze onafhankelijke rol krijgen we veel voor elkaar. Laatst had ik een kennismakingsgesprek met gemeenten en een directeur van een zorginstelling. Mijn verzoek of de gemeenten een te vorderen bedrag on hold konden zetten werd nog diezelfde dag geregeld in een collegebesluit. Dat lukt doordat partijen de Jeugdautoriteit vertrouwen. Wij zijn vooral aan het verbinden en wijzen partijen voortdurend op hun verantwoordelijkheden. Dat doen we met hulp van feiten en cijfers. 

In principe krijgt de Jeugdautoriteit, en straks de Nederlandse Zorgautoriteit, steeds meer een toezichthoudende rol. Helaas blijft er hulp nodig van financieel adviseurs voor noodlijdende aanbieders. Wij vormen een kleine club, met passie voor het werkveld. Samen proberen we ervoor te zorgen dat jongeren, zo dicht mogelijk bij huis, de beste zorg krijgen.”